Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami

0 (0 ocen)

Lekkie i smaczne ciasto śmietanowe z dodatkiem truskawek i brzoskwiń, na dodatek bez pieczenia. Idealne na ciepłe dni.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    0,5 l śmietanki 18%
    1 szklanka cukru
    ok. 40 dag świeżych truskawek
    1 puszka brzoskwiń
    4 dag żelatyny
    1/2 laski wanilii
    1 opakowanie herbatników (małe)
    kilka sztuk ptasiego mleczka czekoladowego
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Śmietanowiec Desery

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06fuw99 1. Na dnie tortownicy (26 cm) ułożyć herbatniki lub inne kruche ciasteczka.
  • image-0c61sau 2. Żelatynę zalać zimną wodą (niewielką ilością), tak aby napęczniała i pozostawić na ok. 20 minut. Mleko podgrzać i w gorącym rozpuścić żelatynę. Nie gotować! Odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko ostygnie wlać śmietankę, dodać cukier i wanilię. Chwilę miksować, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  • image-1sujofd 3. Tężejącą masę wyłożyć na herbatniki, a do jej środka powciskać kilka truskawek, pokrojonych brzoskwiń oraz ptasie mleczko. Włożyć do lodówki.
  • image-12u7q6l 4. Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałą część truskawek i brzoskwiń. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na owoce. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować