Śmietanowiec-serowiec z jagodami w galaretce, leguminą cytrynową i czekoladą

4.11 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, bez spodu. Łatwe do zrobienia. Lubią dzieci i dorośli.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30 %
    300 g twarogu z wiaderka
    6 łyżek cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe/250 ml gorącej wody

    2 galaretki jagodowe/ 300 ml gorącej wody
    słoiczek 200 ml jagód w sosie własnym

    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    galaretka cytrynowa/100 ml gorącej wody

    8 kostek czekolady deserowej
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.11 (9 ocen)

Śmietanowiec-serowiec z jagodami w galaretce, leguminą cytrynową i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie pomieszać i pozostawi do wystudzenia.
    Śmietanę ubić na sztywno. Dodać twarożek wymieszany z cukrem pudrem.
    Dodać tężejące galaretki.
    Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Dno tortownicy wcześniej owinąć folią spożywczą przezroczystą.
    Wstawić do lodówki żeby masa stężała.
    Do garnuszka przełożyć jagody z sokiem i bardzo mocno zagrzać. Dodać wrzątku i galaretki jagodowe. Pomieszać, żeby galaretki się rozpuściły. Wystudzić. Jagody wylać na stężałe ciasto.
    Wstawić do lodówki.
    Z żółtek i cukru zrobić kogla mogla. Dodać galaretkę cytrynową już tężejącą, a wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną.
    To będzie kolejna warstwa ciasta.
    Pozostawić do całkowitego stężenia.
    Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Na stężałym cieście porobić esy floresy z płynnej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.96 (45 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

To może cię zainteresować