Śmietanowiec-serowiec z jagodami w galaretce, leguminą cytrynową i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie pomieszać i pozostawi do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać twarożek wymieszany z cukrem pudrem.
Dodać tężejące galaretki.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Dno tortownicy wcześniej owinąć folią spożywczą przezroczystą.
Wstawić do lodówki żeby masa stężała.
Do garnuszka przełożyć jagody z sokiem i bardzo mocno zagrzać. Dodać wrzątku i galaretki jagodowe. Pomieszać, żeby galaretki się rozpuściły. Wystudzić. Jagody wylać na stężałe ciasto.
Wstawić do lodówki.
Z żółtek i cukru zrobić kogla mogla. Dodać galaretkę cytrynową już tężejącą, a wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną.
To będzie kolejna warstwa ciasta.
Pozostawić do całkowitego stężenia.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na stężałym cieście porobić esy floresy z płynnej czekolady.
Komentarze