Śmietanowiec - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Wsypać mąki i wymieszać delikatnie. Wylać na foremkę o wymiarach 22x27 cm i piec ok 15 min w 170 stopniach. Wystudzić ciasto.
Galaretki rozpuścić każdą osobno np. na talerzu głębokim, aby później pokroić w kostkę. Można zrobić galaretkę bezbarwną - na 500 ml wody 4 łyżeczki żelatyny.
Galaretki pokrojone wrzucamy do większej miski. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do śmietany, którą zalewamy galaretki w misce. Delikatnie wymieszać kolory i wylać na ciasto.
Można posłodzić śmietanę, w tym celu cukier należy zalać niewielką ilością ciepłej wodą i dodać do śmietany.
Wstawić do lodówki aby wszystko stężało. Na wierzch można wylać jeszcze jedną galaretkę, aby było bardziej elegancko.
Komentarze