Śmietanowiec - sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik, może to nie sernik, ale jest pyszny. Na upalne dni i na urozmaicenie deseru:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka

    80 g cukru

    50 g mąki pszennej

    25 g mąki ziemniaczanej

    4 galaretki różnokolorowe

    800 g śmietany kwaśnej (jogurtu)

    3 łyżeczki cukru

    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Śmietanowiec - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowiec 1. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Wsypać mąki i wymieszać delikatnie. Wylać na foremkę o wymiarach 22x27 cm i piec ok 15 min w 170 stopniach. Wystudzić ciasto.

    Galaretki rozpuścić każdą osobno np. na talerzu głębokim, aby później pokroić w kostkę. Można zrobić galaretkę bezbarwną - na 500 ml wody 4 łyżeczki żelatyny.

    Galaretki pokrojone wrzucamy do większej miski. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do śmietany, którą zalewamy galaretki w misce. Delikatnie wymieszać kolory i wylać na ciasto.

    Można posłodzić śmietanę, w tym celu cukier należy zalać niewielką ilością ciepłej wodą i dodać do śmietany.

    Wstawić do lodówki aby wszystko stężało. Na wierzch można wylać jeszcze jedną galaretkę, aby było bardziej elegancko.

    https://kurygotuja.blogspot.com/2019/01/smietanowiec.html

Porady

Zamiast biszkoptu można rozłożyć herbatniki maślane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować