śmietanowiec na kawowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

ciasto szybko się robi , smakuje rewelacyjnie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • śmietana 30 % 1 litr
    żelatyna spożywcza 5 łyżeczek
    cukier 1/2 szklanki
    sok z cytryny 3 łyżki
    biszkopty podłużne 1 opakowanie
    kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
    brązowy rum 1 łyżka
    kakao lub cynamon

Śmietanowiec na kawowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewam 1/2 szkl. wody dodaję rum ,każdy z biszkoptów nasączam w rumowej kawie .śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny dodaję żelatynę(do miseczki wlewasz wrzątek i zimną wodę następnie wsypujesz żelatynę i ubijasz) nasączone biszkopty przekładam na dno formy , zalewam masą śmietanową owijam folią formę i na 2 godz. wkładam do lodówki ,po wyjęciu posypuję wedle gustu ,kakao lub cynamonem -ja lubię cynamon więc min posypałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

Kasia_S to jedno z tych ciast o które często dopomina się moja rodzina 1 godz. 30 min