Śmietanowiec na cieście francuskim

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Śmietanowiec należy do moich ulubionych deserów. Postanowiłam go nieco urozmaicić. Spód przygotowałam z ciasta francuskiego, a do masy zamiast kolorowych, tradycyjnych galaretek dodałam galaretkę... marchewkową. Całość posypałam wiórkami gorzkiej czekolady. Deser smakuje wspaniale.

ja
  • 16 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu B:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-2 duże marchewki
-300 g śmietanki 30%
-500 g śmietany 18%

Składnik podstawowy dodatkowy:
-50 g czekolady gorzkiej

Składniki robocze:
-35 g żelatyny (do masy)
-1/2 szklanki zimnej wody (do masy)
-25 g żelatyny (do galaretki)
-1/2 szklanki zimnej wody (do galaretki)
-3/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja:
-cząstki pomarańczy
-perełki cukrowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śmietanowiec na cieście francuskim

  • 11. Na początku przygotowujemy galaretkę marchewkową. Z obranych marchewek wyciskamy sok, przecedzamy go przez sito. Sok marchewkowy wlewamy do naczynia i dodajemy 1/4 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Żelatynę zalewamy pozostałą 1/4 szklanki wody, dokładnie mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Gdy tak się stanie podgrzewamy ciągle mieszając na wolnym ogniu aby się rozpuściła (nie może się zagotować!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do żelatyny ciągle miksując powoli wlewamy sok marchewkowy. Galaretkę przelewamy do naczynia (najlepiej lekko głębokiego talerza, aby się mogła pokroić w ładną kostkę) i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
  • 22. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy (na papierze na którym było w opakowaniu). Wykładamy razem z papierem do blaszki o średnicy 24x36 cm. Nakłuwamy widelcem, aby za bardzo nie urosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy na rumiano (ok. 18 minut). Ciasto po upieczeniu studzimy.
  • 33. Gdy galaretka stężeje, a ciasto wystygnie przygotowujemy masę. 35 g żelatyny zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody. Dokładnie mieszamy. Gdy napęcznieje znów podgrzewamy ciągle mieszając na wolnym ogniu aby się rozpuściła. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, ciągle miksując wlewamy połowę ostudzonej żelatyny. Dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietanę 18 %, miksujemy, wlewamy pozostałą żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Delikatnie dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę marchewkową (trzeba to robić dość szybko, bo masa tężeje). Mieszamy. Masę wykładamy na ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzamy. Czekoladę ścieramy na tarce i równomiernie posypujemy deser. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy perełkami cukrowymi i cząstkami pomarańczy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoczekoladaurodzinyDeserśmietanadla dziecimarchewkarnawałimprezadeser dla dziecilekki deserkinderbalorzeżwiający deserimieninyśmietanowiecłatwy desernabiałdeser na latoprzepis_miesiąca1000galaretka marchewkowakreatywne_gotowanie15śmietanowiec z galaretkąśmietanowiec inaczej
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłka pieczone na cieście francuskim

Dodane przez: joanna30

Jabłka pieczone na cieście francuskim

Pyszne jabłuszka, ciekawie podane...

Napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Dodane przez: Sayuri

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim...

Nie mogłam się zdecydować, czy...

Kremówka na cieście francuskim

Dodane przez: Anyzkowo

Kremówka na cieście francuskim

Pyszna i domowa

BRZOSKWINIE NA CIESCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: AMOREK

BRZOSKWINIE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

SZYBKIE,TANIE ZNAKOMITE NA DESER,PODWIECZOREK...

Śmietanowiec agrestowy na zimno

Dodane przez: alaaa

Śmietanowiec agrestowy na zimno

Nie za słodki, orzeźwiający deser...

Napoleonka

Dodane przez: ilka

Napoleonka na francuskim cieście

Uproszczona wersja napoleonki.