Śmietanowiec na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Wspaniałe ciasto na każdy dzień roku. Wyborne zarówno latem, jak i zimą. W sezonie brzoskwinie w puszki możemy zastąpić świeżymi (lub innymi owocami, np. truskawkami). To ciasto zawsze się udaje i zawsze smakuje.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka,
    - 3/4 szklanki mąki tortowej,
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa śmietanowa:
    - 0,5 l śmietany kremówki,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - łyżeczka żelatyny,
    - ok. 4 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny.
    Ponadto:
    - opakowanie galaretki pomarańczowej,
    - puszka brzoskwiń.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, a później stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5 minutach zwiększ temperaturę na 180 st.C. Piecz ok. 30 minut, wyłącz piekarnik, nie otwieraj, pozostaw w nim biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Żelatynę rozpuść w ok. 4 łyżkach wody według przepisu na opakowaniu, ostudź.
    Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Do bitej śmietany dodaj rozpuszczoną, tężejącą żelatynę, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki by masa stężała.
  • 3. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki by lekko stężała. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na plasterki.
  • 4. Wierzch biszkopta wyrównaj. Biszkopt włóż do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
    Na ciasto wyłóż tężejącą masę śmietanową, ułóż na niej plasterki brzoskwiń na tzw. "zakładkę", zalej tężejącą galaretką.
    /wstaw do lodówki by galaretka całkowicie stężała (minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc).

Porady

1) Możesz użyć także innych owoców i galaretki o innym smaku. 2) Nie wylewaj syropu z brzoskwiń. Możesz na nim ugotować pyszny budyń, a nawet przygotować galaretkę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować