Śmietanowiec na biszkopcie

  • wyświetlono: 819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciasto na każdy dzień roku. Wyborne zarówno latem, jak i zimą. W sezonie brzoskwinie w puszki możemy zastąpić świeżymi (lub innymi owocami, np. truskawkami). To ciasto zawsze się udaje i zawsze smakuje.

jola4311
  • 170min

Składniki

Biszkopt:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka żelatyny,
- ok. 4 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny.
Ponadto:
- opakowanie galaretki pomarańczowej,
- puszka brzoskwiń.

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietanowiec na biszkopcie

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, a później stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5 minutach zwiększ temperaturę na 180 st.C. Piecz ok. 30 minut, wyłącz piekarnik, nie otwieraj, pozostaw w nim biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Żelatynę rozpuść w ok. 4 łyżkach wody według przepisu na opakowaniu, ostudź.
    Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Do bitej śmietany dodaj rozpuszczoną, tężejącą żelatynę, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki by masa stężała.
  • 3. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki by lekko stężała. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na plasterki.
  • 4. Wierzch biszkopta wyrównaj. Biszkopt włóż do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
    Na ciasto wyłóż tężejącą masę śmietanową, ułóż na niej plasterki brzoskwiń na tzw. "zakładkę", zalej tężejącą galaretką.
    /wstaw do lodówki by galaretka całkowicie stężała (minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc).

Porady

1) Możesz użyć także innych owoców i galaretki o innym smaku.
2) Nie wylewaj syropu z brzoskwiń. Możesz na nim ugotować pyszny budyń, a nawet przygotować galaretkę!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadciasta z bitą śmietanąciasta z galaretkądo popołudniowej kawylekki śmietanowiecdesery na biszkopcie

Komentarze

Podobne przepisy

Krówka na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Krówka na biszkopcie

Pyszne ciasto z masą krówka na...

Bananowiec na biszkopcie

Dodane przez: edytaha

Bananowiec na biszkopcie

Delikatne, kremowo-galaretkowe...

Jabłecznik na biszkopcie

Dodane przez: KuchcikGotuje

Jabłecznik na biszkopcie

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie...

ptasie mleczko na biszkopcie

Dodane przez: Konto nieaktywne

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Przepyszne rozpływające się w ustach...

Ulubione Tiramisu na biszkopcie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ulubione Tiramisu na biszkopcie

Wytrawne ciasto dla smakoszy kremowych...

Sero-śmietanowiec na herbatnikach

Dodane przez: pierniczkowo

Sero-śmietanowiec na herbatnikach

Pyszne ciasto na zimno, w sam raz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE