Śmietanowiec czyli oszukany sernik (bezglutenowy, na mące jaglanej)

0 (0 ocen)

Z tym ciastem pierwszy raz spotkałam się u mnie w pracy.Od razu przypadło mi do gustu.Przepis na masę "pożyczyłam" od szefowej (lekko ją zmodyfikowałam), składniki na ciasto dobrałam już sama.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki jaglanej
    6 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
    2 łyżki kakao
    150g zimnego masła
    szczypta soli

    masa:
    1,2l śmietany 18%
    6 białek
    1 szklanka cukru lub ksylitolu
    2 budynie waniliowe

Śmietanowiec czyli oszukany sernik (bezglutenowy, na mące jaglanej) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Gotowe podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć, resztą wyłożyć spód blachy (użyłam dużej prostokątnej).

    Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie wsypać budynie, a na końcu wlać śmietanę. Wszystko zmiksować. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną ciastem.
    Na wierzch, wykruszyć ostatnią część ciasta.

    Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180st.C.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje, gdy chłodzi się je chociaż kilka godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy