Śmietanowiec

0 (0 ocen)

Pyszny deser na zimno

Składniki:

  • śmietana 18%-2 litry
    cukier -1 szkl
    cukier waniliowy -1 opak
    biszkopty okrągłe -1 paczka
    galaretka truskawkowa -1 opak
    galaretka agrestowa -1 opak
    galaretka z czarnej porzeczki -1 opak
    galaretka pomarańczowa -1 opak
    żelatyna na 1 l,wody -1 opak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę z czarnej porzeczki,agrestową i pomarańczową rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szkl gotowanej wody wody,odstawić do stężenia.
  • 2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody.
  • 3. Szklankę śmietany wlać do rondelka,dodać cukier waniliowy,cukier kryształ i żelatynę,podgrzać do rozpuszczenia się składników,nie gotować.
  • Śmietanowiec 4. Pozostałą śmietanę ubić,do ubitej śmietany stopniowo dodawać śmietanę z żelatyną,ubijając mikserem.
  • 5. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami,biszkopty lekko oblać galaretką z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia.
  • Śmietanowiec 6. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany,wylać na stężałą śmietanę galaretkę z czarnej porzeczki.
  • 7. GALARETKA W FOREMKACH
    Do foremki silikonowej serduszko
    łyżką nalać zastygłej galaretki pomarańczowej,łyżkę śmietany,łyżkę galaretki agrestowej. Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka.
  • 8. Do foremki gwiazdka,
    nalać po łyżce galaretki pomarańczowej,agrestowej i z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia.
  • śmietanowiec 9. Do foremki okrągłej
    nalać,galaretkę agrestową,pomarańczową i śmietanę.Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka.
  • Śmietanowiec 10. Do formy na babkę wylać trochę śmietany,wrzucić biszkopty pokrojone na połowę 3 szt,odstawić do stężenia.
    Wyłożyć śmietanę z formy,pokroić na kawałki.
  • Śmietanowiec 11. Na galaretkę z czarnej porzeczki,wyłożyć galaretki z form silikonowych i na przemian łyżką wylewać galaretkę agrestową i pomarańczową.
  • Śmietanowiec 12. Kilka biszkoptów pokroić na cząstki,ułożyć w koło śmietanowca na galaretce,razem z kawałkami baby śmietanowej.
  • śmietanowiec 13. Resztę śmietany wymieszać z 4 łyżkami galaretki truskawkowej,zalać śmietanowca.
  • śmietanowiec 14. Wierzch ciasta zalać galaretką truskawkową,odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować