Śmietanowa babka z pomarańczą

0 (0 ocen)

puszysta i orzeźwiająca doskonała na ciepłe wiosenne i letnie dni

Składniki:

  • 100 g margaryny
    3 jajka
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl, mąki
    3/4 szkl. śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
    Lukier: 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka soku z pomarańczy, zielony barwnik
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    1 duża pomarańcza + mąka do obtoczenia.
    margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Śmietanowa babka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy. Jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy na przemian śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu dodajemy sok z pomarańczy i gorącą margarynę. Pomarańczę obieramy, kroimy na cząstki, obtaczamy w mące. Połowę ciasta wlewamy do wysmarowanej foremki, układamy pomarańcze, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem i skórką pomarańczową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy