Śmietankowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.Dodać pół łyżeczki barwnika niebieskiego, dobrze wymieszać. Przełożyć do dobrze wysmarowanej blachy.Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia. MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Dodać pół łyżeczki żółtego barwnika. Biszkopt pokroić na części,każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Na masę układać brzoskwinie pokrojone w plastry.Należy Dowolnie ozdobić.
Komentarze