Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną

  • wyświetlono: 1096 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Klasyczny domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Spód:
100g masła
170g mąki pszennej
50g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
900g białego sera (trzykrotnie mielonego)
150g masła
4 żółtka
1 całe jajko
200g cukru
400ml mleka
9ml aromatu śmietankowego
35g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśniowa frużelina:
400g drylowanych wiśni
7g żelatyny
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną

  • Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną1. Spód:
    Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
  • Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną2. Masa serowa:
    Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną3. Wiśniowa frużelina:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia.
  • Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikbiały sersmacznypieczonyna imprezęsernik z wiśniamisernik śmietankowysernik z frużelinąszybkie sernikdo kwki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z polewą wiśniową

Jest tak delikatny, że każdy jego...

Sernik śmietankowy z pianką

Dodane przez: danusia19671

Sernik śmietankowy z pianką

Pyszny serniczek śmietankowy z...

Wiśniowy sernik z pianką1

Dodane przez: Elisa

Wiśniowy sernik z pianką

Pyszny sernik na niedzielę. Do...

sernik ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Sernik śmietankowy z wiśniami

Delikatny w smaku sernik z nadzieniem...

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Klasyczny domowy sernik z duża...

Sernik śmietankowy z truskawkową pianką

Dodane przez: beciiaaa

Sernik śmietankowy z truskawkową pianką

Pyszny i kremowy sernik dla miłośników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE