Śmietankowy porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i delikatne ciasto pachnące latem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g czarnych porzeczek
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    5 jajek
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat śmietankowy
    4 łyżki oleju

Śmietankowy porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Przekładamy na sitko, aby ociekły.
  • 2. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Na koniec do przygotowanego ciasta wsypujemy porzeczki i mieszamy.
  • 3. Ciasto przelewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • 4. Pieczemy 60-70 minut, do ,,suchego patyczka,,.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy