Śmietankowe ziemniaczki

0 (0 ocen)

Przepis Marii Disslowej z 1930 roku. Ziemniaki z tego przepisu są wspaniałe.

Składniki:

  • 2 kg młodych małych ziemniaczków,umytych i wyszczotkowanych
    40 g masła
    1 cebula pokrojona w drobną kostkę
    125 ml śmietany (18 %)
    sól
    garść posiekanego koperku
    garść posiekanej pietruszki

Śmietankowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalej do garnka trochę wody (tak 1/8) połóż wkład do gotowania na parze,włóż ziemniaczki ,następnie posól je, posyp pietruszką i koperkiem i przykryj.Paruj ok. 40-50 min do miękkości.
  • 2. W innym rondlu roztop masło i włóż posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia ,dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze ok. 2 minut.
  • 3. Następnie włóż do sosu ugotowane ziemniaczki wraz z pietruszką i koperkiem, przykryj garnek i potrząśnij nim, by całe ziemniaczki pokryły się śmietaną. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.

Porady

Ziemniaki można ugotować w parowarze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy