Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Puszyste i mocno śmietankowe placuszki, polane sosem czekoladowym na bazie śmietanki. Niebo w gębie :)

  • 20 min

Składniki:

  • Na 5 placuszków:

    4 duże łyżki śmietany 18%
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g)
    1 jajko
    3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    1 czekolada mleczna truskawkowa
    100ml śmietanki 30%

Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej.
  • 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia.
  • 4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi wafelkami.

Komentarze

Podobne przepisy