Śmietankowe pancakes z czekoladą w środku

  • wyświetlono: 6650 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Z zewnątrz jak zwykłe placuszki, ale po przekrojeniu wszystko staje się jasne, a raczej czekoladowe ;).

akrobatka22
  • 2 porcje
  • 20min
  • Średni

Składniki

Pancakes:
1 duże jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1/2 szkl mleka (125 ml)
40 g budyniu śmietankowego bez cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
10 g masła, stopionego i przestudzonego

Dodatkowo:
5 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
odrobina oleju do wysmarowania patelni
kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietankowe pancakes z czekoladą w środku

  • czekoladowe krążki1. Kilka godzin przed smażeniem placuszków, a najlepiej dzień wcześniej wieczorem przygotować czekoladowe krążki. W tym celu na folii spożywczej lub papierze do pieczenia rozsmarować 5 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella, tworząc 5 równych krążków (u mnie na zapas o jedno więcej, każdy krążek o średnicy 6,5 cm). Krążki włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc (powinny całkowicie stwardnieć). Ja swoje przygotowałam wieczorem i do rana, do momentu smażenia pancakes przechowywałam w zamrażalniku.
  • 2. Gdy krążki będą dobrze zmrożone, możemy przystąpić do przygotowania placuszków...

    Jajko wbić do miski, zasypać cukrem i szczyptą soli. Ubić na wysokich obrotach miksera przez 2 minutki, aż jajko się spieni i zwiększy swoją objętość. Następnie wsypać śmietankowy proszek budyniowy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko i stopione masełko. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

    Płaską patelnię (najlepiej specjalną do naleśników) wysmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać. Na patelnię kłaść porcję ciasta formując okrągłe placuszki (uwaga! Muszą mieć one większą średnicę niż średnica krążków czekoladowych). Gdy na powierzchni pancakes pojawią się pęcherzyki powietrza, a od spodu zaczną się rumienić, położyć na wierzchu każdego placuszka jeden krążek czekoladowy z zamrażalnika. Od razu przykryć krążki odrobiną ciasta. Trzeba postępować dosyć szybko, by czekolada nie wypłynęła z pancakes. Pamiętajcie również, by pozostałe czekoladowe krążki, których w danym momencie nie używacie przechowywać w zamrażalniku i bezpośrednio stamtąd wyciągać i kłaść na placuszki.

    Placuszki obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu do zarumienienia. Nie martwcie się, jeśli nie będą idealnie okrągłe. Moje też nie były, co w ogóle nie wpłynęło na efekt końcowy, który był fenomenalny!

    Podawać od razu dekorując truskawkami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladanutellaplacuszkipancakesprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

placuszki piernikowe

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Piernikowe pancakes z orzechami

Szybkie placuszki bez użycia miksera?...

image-0wfkw4w

Dodane przez: wiesiołek

Pancakes z jagodami

Gustuję raczej w polskiej kuchni,...

pancakes

Dodane przez: PolskaGotuje

Pancakes

Oryginalne amerykańskie pancakes,...

Pancakes

Dodane przez: Ola1984

Pancakes

Te sławne amerykańskie placuszki...

image-1kdigqs

Dodane przez: AgaAga

Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami

Jaglane placuszki, to idealna propozycja...

Pancakes z batata

Dodane przez: AnkaFiranka

Pancakes z batatem czyli placki ze słodkiego...

Placki wyszły bardzo smaczne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE