Propozycja na smaczny i lekki obiad, letnie śniadanie czy nawet słodki deser - kluseczki z truskawkami sprawdzą się idealnie w każdym wydaniu :) Są lekkie, bardzo smaczne, całość dopełnia słodki truskawkowy mus.
Śmietankowe kluseczki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy
2.Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Początkowo można mieszać łyżką, a później najlepiej ręką. Gdy wszystkie składniki ciasta się połączą to z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki (tak jak kopytka).
3. Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. truskawki myjemy i obieramy.
4. Za pomocą blendera miksujemy z dodatkiem cukru do smaku. Kluseczki podajemy na musie lub polane truskawkowym musem. Życzę smacznego :)
Komentarze