Śmietankowe ciasto z serem, borówkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne i puszyste ciasto ucierane na bazie śmietany z bardzo smacznym wierzchem- masą serową, borówkami i chrupiącą kruszonką. Idealne na rodzinne spotkania przy kawie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -1/2 szklanki śmietany 18%
    -1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
    -1 szklanka cukru
    -3 szklanki mąki tortowej
    -3 jaja
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    -150 g tłustego twarogu
    -1 jajko
    -4 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    -1,5 szklanki borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietankowe ciasto z serem, borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy masę serową- twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, wrzucamy cukier, Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.
  • 2 2. Przygotowujemy ciasto: Z margaryny, mąki i cukru ręcznie wyrabiamy kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę. Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki ciasta.
  • 3 3. Ucieramy łyżką na gładką masę.
  • 4 4. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Nie wierzchu łyżeczką delikatnie rozprowadzamy masę serową.
  • 5 5. Następnie układamy umyte i dokładnie osuszone borówki. Całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować