Delikatne i puszyste ciasto ucierane na bazie śmietany z bardzo smacznym wierzchem- masą serową, borówkami i chrupiącą kruszonką. Idealne na rodzinne spotkania przy kawie.
Śmietankowe ciasto z serem, borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę serową- twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, wrzucamy cukier, Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.
2.Przygotowujemy ciasto: Z margaryny, mąki i cukru ręcznie wyrabiamy kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę. Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki ciasta.
3.Ucieramy łyżką na gładką masę.
4.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Nie wierzchu łyżeczką delikatnie rozprowadzamy masę serową.
5.Następnie układamy umyte i dokładnie osuszone borówki. Całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego!
Komentarze