Bardzo smaczne śmietankowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szybko. Najbardziej lubię je w wersji z orzechami włoskimi, ale można je również upiec z innymi bakaliami lub bez niczego i później polukrować.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto
400 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
200 g margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Oraz
1 białko
2 łyżki cukru
Bakalie – posiekane orzechy, mak, sezam itp.
Śmietankowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się połączyć można dodać łyżkę zimnej wody). Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka.
Białko rozkłócić widelcem z dwoma łyżkami cukru i pędzelkiem smarować ciasteczka.
Posmarowane białkiem ciasteczka posypywać orzechami, makiem lub sezamem i lekko dociskać.
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ciasteczka w czasie pieczenia nie rosną, więc nie trzeba zachowywać dużych odstępów).
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10 minut (do zezłocenia).
Upieczone ciasteczka studzić na kratce, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Komentarze