Śmietankowa pokusa z wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie co nie co do popołudniowej kawki .

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt ;
    - 6 jaj
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżka octu
    - 3 łyżki ciemnego kakao

    masa śmietanowa ;
    -600ml śmietanki 30% ( schłodzonej )
    - 400 gram serka mascarpone
    - cukier puder 2łyzki ( do smaku )

    dodatkowo ;
    - biszkopt po upieczeniu nasączamy herbatą zaparzoną
    -dżem wiśniowy
    - posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śmietankowa pokusa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie biszkoptu ;

    Ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna .
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i kakao .
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Do formy wkładamy papier do pieczenia
    Ciasto wylewamy do formy.

    Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.

    Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty nasączamy herbatą .
  • 2. Przygotowanie kremu .
    Do miski dodać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje.
  • CIACHO 3. -gotowy biszkopt przekrajamy
    -nasączamy herbatą
    - smarujemy dżemem wiśniowym
    - wykładamy krem i na to przykrywamy ciastem smarujemy kremem i posypujemy dekoracjami .
    chłodzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować