Śmietankowa pokusa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie biszkoptu ;
Ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna .
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i kakao .
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Do formy wkładamy papier do pieczenia
Ciasto wylewamy do formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty nasączamy herbatą .
2.Przygotowanie kremu .
Do miski dodać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje.
3.-gotowy biszkopt przekrajamy
-nasączamy herbatą
- smarujemy dżemem wiśniowym
- wykładamy krem i na to przykrywamy ciastem smarujemy kremem i posypujemy dekoracjami .
chłodzimy
Komentarze