Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich deserków. Ta delikatna z smaku śmietankowa pascha może konkurować z innymi świątecznymi słodkościami. POLECAM-dodatek owoców dodatkowo sprawia, że smakuje pysznie!
Składniki:
Składniki na 6 porcji
Masa serowa:
• 0,5 l śmietanki 30%,
• 1 puszka mandarynek w syropie,
• 2-3 polówki brzoskwini z puszki,
• 2 łyżki rodzynek (złota rodzynka),
• 0,5 kg sera białego trzy razy mielonego,
• 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody,
• Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki)
Dodatkowo:
• 6 pucharków,
• Kawałek gazy do wyłożenia pucharków.
Śmietankowa pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Studzimy. Owoce odcedzamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę , mandarynki pozostawiamy nie krojone. Rodzynki „złota” są duże, więc je także przekrawamy na połowę. Tak przygotowane owoce łączymy ze sobą.
2.Gazę dzielimy na 6 części i wykładamy nią zagłębienia pucharków.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W następnej kolejności dodajemy cukier puder, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
4.Do masy wsypujemy owoce.
5.Wymieszaną masę serowo-owocową przekładamy do przygotowanych pucharków.
Paschy odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy je z pucharków, odklejając gazę. Deserki porcjujemy na talerzyki i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią mandarynki z syropu. Podajemy.
Komentarze