Śmieszne bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i połowę wlać do miseczki, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki.Do reszty ciepłego mleka dodać masło. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki, bez kakao. Zagnieść ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Formować różne śmieszne kształty bułeczek. Owalną bułeczkę naciąć nożycami z jednej strony, formując uszy, a z drugiej strony ogonek. Oczy zrobić z ciemnego ciasta.
3.Owalne bułeczki rozwałkować i przeciąć, nie docinać do końca. Zrolować i oba końce zlepić z tyłu. Rolując zostawić małe uszy.
4.Resztę ciasta rozwałkować i foremką serduszkiem wyciąć taką samą ilość serduszek ciemnych i jasnych. Ciemne, przeciąć w na pół, posmarować od spodu wodą i przykleić do białych serduszek. Patyczkiem do szaszłyków zrobić dołki i wcisnąć ciemne oczka i nosek. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie spryskać wodą i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze