smerfowy tort

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Mojej córki ulubionym kolorem jest niebieski, dlatego chciała tort w tym kolorze.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    20 dkg cukru
    100g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA ŚMIETANOWA:
    1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( lub gotowa masa śmietankowa w proszku)
    6 łyżek cukru pudru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    niebieski barwnik
    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    3 łyżki wódki, łyżeczka kwasku cytrynowego, woda,
    - dowolne ozdoby na wierzch( ja zrobiłam róże)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Smerfowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. Przełożyć do dobrze wysmarowanej blachy.Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia.
    MASA:
    Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.

    Biszkopt pokroić na części,każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Dowolnie ozdobić.

Porady

Na masę w środku można położyć kawałki brzoskwiń, skórki z pomarańczy lub dżemu porzeczkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować