1.BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. Przełożyć do dobrze wysmarowanej blachy.Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia.
MASA:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.
Biszkopt pokroić na części,każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Dowolnie ozdobić.
Porady
Na masę w środku można położyć kawałki brzoskwiń, skórki z pomarańczy lub dżemu porzeczkowego.
Komentarze