Smerfowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę szafirową. Odstawiamy talerz do lodówki, aby stężała. Potem trzeba będzie ją pokroić w paseczki
2.Następnie trzeba upiec biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier, a potem pojedynczo każde z żółtek. Na koniec przesiewamy i delikatnie mieszamy masę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
3.Ciepły biszkopt wykładamy na czystą ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
4.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej stopniowo ostudzone niebieskie galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
5.Biszkopt rozwijamy wykładamy na niego masę śmietanową i układamy na jednym brzegu paseczki z szafirowej galaretki. Zwijamy ciasno i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze