Smerfowa rolada

0 (0 ocen)

ciasto prosto z lasu Smurfów

Składniki:

  • Biszkopt:
    *4 jajka
    *3/4 szklanki cukru
    *szklanka mąki
    *2 łyżki mąki ziemniaczanej
    *2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    *szczypta soli

    Masa:
    *2 duże śmietany 30%
    *2 galaretki niebieskie rozpuszczone w niewielkiej ilości wody

    Galaretka do środka rolady:
    *galaretka szafirowa rozpuszczona w szklance wody (wylana na talerz)

Smerfowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę szafirową. Odstawiamy talerz do lodówki, aby stężała. Potem trzeba będzie ją pokroić w paseczki
  • 2. Następnie trzeba upiec biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier, a potem pojedynczo każde z żółtek. Na koniec przesiewamy i delikatnie mieszamy masę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  • 3. Ciepły biszkopt wykładamy na czystą ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
  • 4. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej stopniowo ostudzone niebieskie galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
  • 5. Biszkopt rozwijamy wykładamy na niego masę śmietanową i układamy na jednym brzegu paseczki z szafirowej galaretki. Zwijamy ciasno i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy