Smerfetka jagodowa na wiśniowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Puszysty biszkopt wiśniowy przełożony masą z kremówki Z jagodami a to wszystko wypełnione niebieską galaretką.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 5jaj
    1/2szkl cukru
    1/2szkl mąki pszennej
    1budyń wiśniowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kremowa:
    0,5l kremówki 30%
    1/2szkl cukru
    1galaretka wiśniowa
    200g jagód

    Dodatkowo:
    Jagody
    2galaretki niebieskie
    Dżem wiśniowy

    Do nasączenia:
    1szkl wody z cytryną

Smerfetka jagodowa na wiśniowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki i wymieszaj ręcznie. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu nasączyć i wyłożyć warstwę dżemu.
  • 2. Masa kremowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl wody. Pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać umyte jagody. Wylać na biszkopt.
  • 3. Na masę wyłożyć jagody i zalać tężejącymi galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy