Smażony szczupak

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U nas dziś obiadu nie ma jakoś się źle czuję ten kręgosłup mnie wykończy nie mam już sił ani na myślenie a tym bardziej na chodzenie. Dlatego dziś usmażyłam tylko rybkę do chleba, a że piątek to dobrze się składa.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,300 kg ryby szczupak,
    2 łyżeczki soli,
    6 czubatych łyżek soli,
    0, 5 - 1 szklanki oleju ( szklanka pojemność 210 ml ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przekąski

Smażony szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryby 1. Rybę szczupak mrożoną odmrozić na spokojnie dzień wcześniej, zaś rybę świeżą oczyścić dokładnie i dokładnie umyć i podzielić na potrzebne nam części, przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była myta. Ociekniętą z wody rybę przełożyć do miski posolić i dobrze wymieszać aby ryba równo była osolona, następnie wsypać mąkę i również wymieszać aby każdy kawałek ryby był oprószony mąką.
  • ryby 2. Gdy już mamy kawałki ryb wymieszane z solą i mąką ( robię tylko tak ponieważ mąż tak przygotowaną rybę lubi najbardziej ). Na głęboką patelnię wlać olej zależne to jest od tego jakiej wielkości jest patelnia, rozgrzać go ułożyć kawałki ryby i smażyć ją na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się ryby ponieważ będzie się rozpadać ). Usmażone kawałki ryby układać na talerzu.
  • ryby 3. Usmażoną rybkę podałam do chleba, ryba jest bardzo smaczna soczysta i bardzo soczysta wystarczy dwa kawałki i człowiek czuje się tak syty jakby zjadł kilogram. Jeżeli uwielbiacie ryby to serdecznie polecam zjedzenie szczupaka. Ja nie lubiłam ryb lecz nauczyłam się jeść ich właśnie u mojej przyjaciółki Eli jak byłam u niej w Słupsku i pojechałyśmy nad Morze do Ustki, tam zjadłam moją pierwszą w życiu rybę dorsz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować