Pomysł na pyszny niedzielny obiad, a szybko się go robi i naprawdę pysznie smakuje i co najważniejsze nie są to zwykłe, nudne schabowe ;)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 plastry schabu
sól, pieprz, czosnek w proszku
pasta serowa:
1 cebula
około 200 g startego sera żółtego
1 jajko kl L
natka pietruszki
sól, pieprz, czosnek suszony
oliwa do smażenia
Smażony schab z pastą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na małej patelni/rondelku szklimy cebulkę pokrojona w kostkę, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy ser żółty, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i stawiamy jeszcze na chwilkę na malutki ogień tylko de lekkiego zgęstnienia ( jajko nie może się ściąć ! ). Następnie zestawiamy z ognia na czas obsmażenia schabu.
2. Schab rozbijamy, niezbyt cienko, przyprawiamy i obsmażmy na oliwie z każdej strony po około 5 minut.
Usmażony zdejmujemy z ognia z patelnią i na każdy plaster nakładamy pastę serową, następnie znów stawiamy na najmniejszy ogień i smażymy powolutku pod przykryciem przez około 10-15 minut. Wierzch musi być ścięty.
Tak usmażony podajemy z ziemniaczkami, kopytkami itp, smacznego !
Komentarze