Smażony ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad.Danie jest fajnym pomysłem do pracy - można spakować do pojemniczka i potem odgrzać.

  • 30 min

Składniki:

  • ( 2 porcje )

    * ryż naturalny / brązowy – 200 g

    * marchew – 2 szt

    * kapusta włoska – ok. 50 g

    * mały por – 1 szt

    * cebula dymka – 2 szt

    * sos sojowy – 4 łyżki

    * jajko – 2 szt

    * olej – ok. 50 ml

    * sezam – 3 łyżki

    * sól – do smaku

Smażony ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko.

    Marchew obieramy , kroimy w zapałki.

    Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka.

    Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw.

    Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż.

    Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem sojowym.

    Energicznie mieszając doprowadzamy do ścięcia.

    Doprawiamy do smaku solą i posypujemy sezamem.

    Zajadamy gorące!

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy