Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny pstrąg gotowy w kilkanaście minut. Należy go podawać z plasterkami cytryny i limonki oraz pieczonymi ziemniaczkami.

  • 60 min

Składniki:

  • pstrąg, 2 sztuki
    sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
    cytryna, 1 sztuka
    natka pietruszki, 1 pęczek
    tymianek, 1/2 doniczki
    czosnek, 5-6 ząbków
    mąka pszenna, 5-6 łyżek
    masło klarowane do smażenia, 2-4 łyżki
    limonka (opcjonalnie), 1/2 sztuki

Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć głowy (chyba, że macie na tyle dużą patelnię, żeby całe ryby się zmieściły). Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, również w środku. Skropić sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę, 2 ząbki czosnku i limonkę pokroić w plasterki. Do każdej ryby włożyć po porcji ziół, 2 plasterki cytryny i po 1 ząbku czosnku. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Następnie obtoczyć w mące. Patelnię mocno rozgrzać. Wlać masło i wrzucić pozostałe ząbki czosnku, wcześniej je rozgniatając. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, zmniejszyć trochę ogień, położyć ryby. Smażyć z obu stron do osiągnięcia pożądanego koloru (około 5-8 minut na każdą stronę).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy