REKLAMA

Smażony łupacz w chrupiącej panierce

wyświetlono: 88 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Łupacz to gatunek ryby morskiej spokrewnionej z dorszem. Świeże mięso łupacza ma czysty, biało-przejrzysty kolor, jest podobne do mięsa dorsza i może być przygotowywane do spożycia w taki sam sposób. Ja postanowiłam filety łupacza usmażyć w panierce chlebowej i podać z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką ze szpinaku.

opublikowany: 21.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1 kg filetów łupacza
    sól morska
    pieprz kolorowy
    semolina
    bułka tarta
    2-3 jajka

    olej rzepakowy do smażenia

    pieczone ziemniaczki:
    1 kg malutki ziemniaków
    sól morska
    papryka słodka
    papryka ostra
    czosnek granulowany
    szafran
    suszona natka pietruszki
    olej rzepakowy

    sałatka:
    100 g szpinaku baby
    200 g pomidorków koktajlowych
    mała czerwona cebula
    olej rzepakowy
    sok z cytryny
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy

    plasterki cytryny
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ryby:
    Kawałki ryby oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w semolinie w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia panierki.
    Przygotowanie ziemniaków:
    Umyte ziemniaki obgotowuje w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy przyprawami.
    Sałatka:
    Szpinak, mieszamy z pomidorkami i cienko pokrojoną cebulą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na talerze układamy po 1-2 kawałki ryby, porcję sałatki oraz ziemniaków. Układamy również 2-3 plasterki cytryny do skropienia ryby.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Ryba w chrupiącej panierce

Filety ryby w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznych ziół.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 22.03.2015 | wyświetlono: 19474 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Kurczak w chrupiącej panierce

Pikantne piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki i czosnku.

kategoria: Dania główne opublikowany: 20.06.2015 | wyświetlono: 23338 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Habibi Chi DSC_3377_Perfect365

Kalafior w chrupiącej ostrej panierce

Pyszny chrupiący kalafior w lekko ostrej panierce. Przekąska idealna.

kategoria: Przekąski opublikowany: 18.01.2018 | wyświetlono: 8261 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 2
Dodane przez: viki2903 viki2903

Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

kategoria: jajko jajka faszerowane Przekąski opublikowany: 23.05.2018 | wyświetlono: 4180 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE