Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 2 kotlety z szynki bez kości
    2 cebule
    2 łyżki oliwy
    100 ml nalewki lub różowego wina
    1 łyżka powideł śliwkowych
    1 łyżka octu ryżowego
    Sól, pieprz do smaku
    ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i lekko zeszklić.
  • 3. Wlać połowę alkoholu i przykryć pokrywką, dusić. Gdy płyn wyparuję, dodać resztę i dusić dalej. Gdy i ten płyn wyparuje do cebuli dodać sól, ocet i wymieszać. Na koniec dodać powidła i zagotować.
  • 4. Na patelni rozgrzać oliwę i położyć szynkę. Smażyć z każdej strony po 3 minuty. Podawać z konfiturą z cebuli. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy