Smażony karp w panierce korzennej i migdałach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smacznie i aromatycznie przygotowany karp. Z pewnością zadowoli biesiadników w czasie Wieczerzy Wigilijnej.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 porcji dzwonka karpia
    1/2 cytryny
    1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    sól i pieprz do smaku
    Panier:
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka przyprawy korzennej
    2 jajka
    Dodatkowo:
    3 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki sezamu białego
    3 łyżki masła klarowanego
    tłuszcz do smażenia ryb
    papierowy ręcznik do osączenia
    cytryna

Smażony karp w panierce korzennej i migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Karpia skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Odstawiam do lodówki na godzinę. Panieruje w zmieszanym jajku i mące zmieszanej z przyprawą korzenną. Smażę na tłuszczu z obu stron na rumiano, osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na maśle podsmażam migdały, posypuje usmażoną rybę. Podaje w towarzystwie cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy