Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

4 (1 ocen)

  • 30 min

Ziemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym posmakiem cebulki świetnie

  • 30 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    8 ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, czarny pieprzem
    średnia biała cebula
    ½ średniej cukinii
    400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
    200ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 1. Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto.
  • Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 2. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać.
  • Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 3. Przesmażamy cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 4. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować