Smażone wątróbki z botwinką na sałacie

0 (0 ocen)

Taki smaczny, lekki, letni obiad przygotujesz w kilka minut. Wątróbka w towarzystwie botwinki świetnie prezentuje się na talerzu. Spróbuj jeśli nie lubisz wątróbki, może w takim połączeniu Ci zasmakuje :D

Składniki:

  • • 500g wątróbek drobiowych,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 główka sałaty karbowanej,
    • 2 pęczki botwinki (łącznie z buraczkami),
    • Kilka gałązek świeżego oregano,
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki oleju,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól,
    • pieprz

Smażone wątróbki z botwinką na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone wątróbki z botwinką na sałacie 1. Sałatę opłucz, wysusz i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż je na dużym talerzu.
    Botwinkę opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
  • Smażone wątróbki z botwinką na sałacie 2. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć botwinkę, gałązki oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś około 10 minut aż zmięknie. Dopraw pod koniec solą, pieprzem i octem winnym.
  • 3. Wątróbki opłucz, osusz, usuń błonki. Oprósz je solą i pieprzem. Następnie panieruj je w mące ziemniaczanej wymieszanej z tymiankiem. Smaż na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Olej powinien być mocno rozgrzany.
  • 4. Na sałatę wyłóż ciepłą botwinkę. Na botwince ułóż ciepłe wątróbki. Serwuj danie z pieczywem.
    Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy