Taki smaczny, lekki, letni obiad przygotujesz w kilka minut. Wątróbka w towarzystwie botwinki świetnie prezentuje się na talerzu. Spróbuj jeśli nie lubisz wątróbki, może w takim połączeniu Ci zasmakuje :D
Smażone wątróbki z botwinką na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłucz, wysusz i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż je na dużym talerzu.
Botwinkę opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
2.Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć botwinkę, gałązki oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś około 10 minut aż zmięknie. Dopraw pod koniec solą, pieprzem i octem winnym.
3.Wątróbki opłucz, osusz, usuń błonki. Oprósz je solą i pieprzem. Następnie panieruj je w mące ziemniaczanej wymieszanej z tymiankiem. Smaż na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Olej powinien być mocno rozgrzany.
4.Na sałatę wyłóż ciepłą botwinkę. Na botwince ułóż ciepłe wątróbki. Serwuj danie z pieczywem.
Życzę smacznego!
Komentarze