Zalewa:
3 większe cebule
około pół litra octu 10%
około 3-3,5 l wody
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
Smażone śledzie w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę gotujemy, i studzimy.
2.Śledzie delikatnie rozmrażamy. Gdy zaczną "puszczać" ściągamy z nich skórę.Przekrawamy na pół.
3.Mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą na drugi i jajka do talerza na zupę i rozbełtujemy.
4.Olej rozgrzewamy na patelni.
Śledzie obtaczamy w mącę, w jajku potem w bułce i smażymy kilka minut po oby dwóch stronach na zloty kolor.
Studzimy
5.Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
Na dnie słoików układamy kilka krązków cebuli, wkładamy śledzie, i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy, chowamy do lodówki.
Komentarze