Smażone śledzie w słoiku

5 (162 ocen)

Gdy znudziły Ci się sałatki śledziowe polecam te oto śledzie ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych zielonych śledzi - filety
    mąka
    bułka tarta
    3 jajka
    olej

    Zalewa:
    3 większe cebule
    około pół litra octu 10%
    około 3-3,5 l wody
    10 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 i 1/2 łyżeczki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone śledzie w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę gotujemy, i studzimy.
  • 2. Śledzie delikatnie rozmrażamy. Gdy zaczną "puszczać" ściągamy z nich skórę.Przekrawamy na pół.
  • 3. Mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą na drugi i jajka do talerza na zupę i rozbełtujemy.
  • 4. Olej rozgrzewamy na patelni.
    Śledzie obtaczamy w mącę, w jajku potem w bułce i smażymy kilka minut po oby dwóch stronach na zloty kolor.
    Studzimy
  • śledzie 5. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
    Na dnie słoików układamy kilka krązków cebuli, wkładamy śledzie, i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy, chowamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować