Smażone sielawy z warzywami i winem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Świetny przepis na letnie danie!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sielawa: 3 sztuki
    - cukinia: 80 gramów
    - bakłażan: 80 gramów
    - papryka czerwona: 50 gramów
    - cebula: 100 gramów
    - czosnek: 2 sztuki
    - wytrawne białe wino: 50 mililitrów
    - ziemniaki: 100 gramów
    - koper ogrodowy: 1 łyżka
    - pietruszka nać: 1 łyżka
    - tymianek: 1 łyżka
    - pomidory koktajlowe: 80 gramów
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Smażone sielawy z warzywami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym klarowanym maśle zrumień pokrojoną w grubą kostkę cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana
  • 2. Dodaj obtoczone w mące sielawy i posiekanym czosnkiem.
  • 3. Smaż ryby mniej więcej 5 minut z każdej strony, a następnie dolej białe wino, dołóż ugotowane młode ziemniaki i posiekane świeże zioła.
  • 4. Po kolejnych 5 minutach dodaj pokrojone na pół pomidory i dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy