Smażone pierożki ze szpinakiem:)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są przepyszne maja swoich wielbicieli wśród moich znajomych:):):)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60dek mąki
    1jajko
    3bryłki szpinaku(rozmrozić)
    szczypta soli
    250 ml przegotowanej ciepłej wody
    olej
    20dek białego sera
    25dek zółtego sera
    1/2 kostki serka feta
    450dek szpinaku w bryłkach
    pieprz kolorowy
    2cebulki
    6 dużych ząbków czosnku
    cukier

Smażone pierożki ze szpinakiem:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto 1. Zagniatamy ciasto pierogowo -szpinakowe.
    Maka+ jajko+sól+3bryłki szpinaku+woda+5łyżek oleju,wszystko na gładkie ciasto.
  • Gotowe ciasto 2. Tak wygląda po wyrobieniu( jak by było za rzadkie należy dosypać mąki)
  • Cebulka ze szpinakiem 3. Cebulkę kroimy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy szpinak i smażymy do odparowania.Przyprawiamy pieprzem i troszkę cukru.
  • Mieszamy składniki 4. Czosnek ścieramy na drobnej tarce,ser żółty na jarzynowej,dodajemy fetę i kostkę białego sera przyprawiamy pieprzem.
  • Mieszamy farsz 5. Jak szpinak z cebulką wystygną mieszamy razem ze składnikami z punktu 4,powstaje farsz szpinakowy.
  • Kleimy pierogi 6. Z farszu robimy kulki i nakładamy na krążki, kleimy pierożki.
  • Gotowanie 7. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jak wypłyną jeszcze około 2 minuty.
  • Pierożki 8. Wyciągamy na talerzyk, jemy gotowane lub......
  • Smażone 9. Smażone)))))

Porady

Kulki można uszykować dzień wcześniej ja taka technikę stosuję do wszystkich pierogów wiec w 15 minut robię ich około 100 sama,ułatwiają pracę, polecam:):)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy