Smażone pierożki z mięsem

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pierożki są wykwinte, syte, a jednocześnie tanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -0,5 kg gotowanych ziemniaków
    -1 jajko
    -szczypta soli
    Farsz:
    -gotowane mięso np.obrane z kości
    -cebula
    -sól i pieprz do smaku
    Panierka:
    -2 jajka
    - przyprawa uniwersalna
    -bułka tarta
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę, jajko i sól.Zagnieść ciasto.Jeśli jest zbyt gęste można dodać niewielką ilość wody.Rozwałkować , wykrawać krążki od szklanki.Do środka wkładać przygotowany farsz, zlepić pierożki;
  • 2. Ugotowane mięso np. od kości zmielić przez maszynkę.Cebulkę drobno pokroić, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Jajka rozmącić z przyprawa uniwersalna.W drugim naczyniu przygotować bułkę tartą.Gotowe pierożki zanurzyć w jajku, następnie w bułce, smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

Porady

Doskonale smakują podawane z barszczem lub żurkiem.Do farszu można dodać też pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować