Ciasto:
-0,5 kg mąki
-0,5 kg gotowanych ziemniaków
-1 jajko
-szczypta soli
Farsz:
-gotowane mięso np.obrane z kości
-cebula
-sól i pieprz do smaku
Panierka:
-2 jajka
- przyprawa uniwersalna
-bułka tarta
Olej do smażenia
Smażone pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę, jajko i sól.Zagnieść ciasto.Jeśli jest zbyt gęste można dodać niewielką ilość wody.Rozwałkować , wykrawać krążki od szklanki.Do środka wkładać przygotowany farsz, zlepić pierożki;
2.Ugotowane mięso np. od kości zmielić przez maszynkę.Cebulkę drobno pokroić, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.Jajka rozmącić z przyprawa uniwersalna.W drugim naczyniu przygotować bułkę tartą.Gotowe pierożki zanurzyć w jajku, następnie w bułce, smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.
Porady
Doskonale smakują podawane z barszczem lub żurkiem.Do farszu można dodać też pieczarki.
Komentarze