Smażone pierożki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna propozycja na świąteczny obiad, bądź przystawkę. Farsz nie wycieka podczas gotowania, nic się nie rozkleja. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    75 dag mąki
    2 jajka
    1,5 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    farsz:
    50 dag mielonego
    1 duża cebula
    garść suszonych grzybów
    1 bułka
    1 jajko
    sól, pieprz
    ponadto:
    tłuszcz do smażenia

Smażone pierożki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy