Smażone pierożki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pierogi są bardzo pyszne, nadające się na każdą imprezę jako przekąska na ciepło lub na zimno.

  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    6 szkl. mąki
    2,5 szkl. mleka
    10 dkg drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    FARSZ:
    1 kapusta pekińska
    Pierś z kurczaka
    przyprawa gyros
    2 papryki świeże
    0,5 kg pieczarek
    1 mały słoiczek ogórków konserwowych
    1 puszka kukurydzy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki vegety lub innej przyprawy

    SOS:
    1 mały majonez
    1 śmietana 18 %
    6 ząbków czosnku
    sól, pieprz, szczypta vegety

    DODATKOWO:
    olej do smażenia

Smażone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak jak na pierogi.

    FARSZ: Kapustę pekińską poszatkować, a pozostałe składniki pokroić w kostkę. Kurczaka również pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawą gyros.Wszystkie składniki razem połączyć i lekko przyprawić.

    Ciasto rozwałkować na stolnicy, troszkę grubiej niż na pierogi i wykrawać duże kółka Np. słoikiem. Na kółka nakładać farsz i zlepiać tak jak pierogi.
    Smażyć na głębokim oleju.

    SOS: Śmietanę i majonez razem połączyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do majonezu. Przyprawić przyprawami do smaku.

Porady

Do jednej porcji Farszu najlepiej zrobić dwie porcje ciasta!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy