Smażone pierogi w bulionie krewetkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • Farsz:

    50 g ryżu
    200 g łopatki wieprzowej
    1 łyżka sosu sojowego
    trybula
    sól, pieprz

    Ciasto:

    500 g mąki
    250 ml gorącej wody
    1 łyżka masła
    olej do głębokiego smażenia

    Bulion:

    250 g krewetek
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 l bulionu krewetkowego
    1 szalotka
    3 ząbki czosnku
    2 cm świeżego imbiru

    Dodatkowo:

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Smażone pierogi w bulionie krewetkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy sos sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy posiekaną trybulę, składniki łączymy.

    Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię.

    Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu.

    Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy z posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować