Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Dzisiaj zrobiłam z rydzami i czerwonym pieprzem. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku. Pycha :)

  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na pierogi:
1,5 szklanki mąki
około 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka masła
0,08 g szafranu
szczypta soli
Farsz:
rydze ( 2 garście)
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów
czerwony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

  • 1. Farsz:
    Rydze oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze przekroić.
    Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając.  Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto na pierogi:
    Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor. Gdyby woda za bardzo ostygła przed dodaniem do mąki, należy ją podgrzać.
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującego się bulionu. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym gazie.
    Ugotowane pierogi usmażyć na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Przełożyć na talerz i posypać roztartym czerwonym pieprzem.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogidanie głównegrzybyobiadRydzeszafransmażone pierogiczerwony pieprzpierogi z rydzami

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

pierogi z ziemniakami, twarogiem, pieprzem,...

cebulę podsmażyć na gorącym oleju,...

Pierogi z soczewicą czerwoną

Dodane przez: danusia19671

Pierogi z soczewicą czerwoną

Pierogi z tego przepisu są pyszne...

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i...

Wersja pierogów , która zachwyci...

image-12gmol9

Dodane przez: Di bloguje

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

Proste ciasto drożdżowe i łatwe...

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia...

Czebureki to tradycyjne danie kuchni...

Smażone pierogi z mięsem.Polecam.

Dodane przez: buciol78

Smażone pierogi z mięsem

oraz chutney paprykowy.Polecam.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE