Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Dzisiaj zrobiłam z rydzami i czerwonym pieprzem. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku. Pycha :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1,5 szklanki mąki
    około 3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka masła
    0,08 g szafranu
    szczypta soli
    Farsz:
    rydze ( 2 garście)
    1 cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka wody
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów
    czerwony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Rydze oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze przekroić.
    Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając.  Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto na pierogi:
    Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor. Gdyby woda za bardzo ostygła przed dodaniem do mąki, należy ją podgrzać.
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującego się bulionu. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym gazie.
    Ugotowane pierogi usmażyć na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Przełożyć na talerz i posypać roztartym czerwonym pieprzem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować