Smażone pierogi.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi niekoniecznie muszą być gotowane,możemy je usmażyć.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    ciepła woda
    sól do smaku

    Farsz:
    pół kilo kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    sól,pieprz
    masło do smażenia

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

Smażone pierogi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wypłukać,zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości.Odcedzić i drobno pokroić.Cebulę pokroić i usmażyć na maśle,dodać do kapusty,przyprawić solą i pieprzem.Przesmażyć i wystudzić.
  • 2. Do mąki dodać sól,stopniowo wlewać ciepłą wodę i zagnieść mięciutkie ciasto.Wałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki,nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pierogi z obu stron na rumiano.

Komentarze

Podobne przepisy