SMAŻONE OWOCE MORZA, RYBY i WARZYWA (FRITTO MISTO)

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Kto miał okazję spróbować smażonych na głębokim kalamarów oraz innych owocoów morza i rybek wie co to za rarytas. W towarzystwie smażonych warzyw smakują wyśmienicie.

  • 45 min

Składniki:

  • klamry (najlepiej świeże)
    malutkie rybki jak np.sardynki (mogą być morskie, ale również słodkowodne)
    młode cukinie
    marchewka
    mąka
    liście szałwi
    olej do głębokiego smażenia
    sól
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone owoce morza, ryby i warzywa (fritto misto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyczyść dokładnie kalamary, pokrój nożyczkami w krążki.
  • 2. Owoce morza i rybki oczyść (z krewetek ściągnij pancerzyki).
  • 3. Marchewkę i cukinię pokrój julien (na bardzo drobne słupki).
  • 4. Wszystkie ryby, owoce morza, warzywa i liscie szałwi obtocz w mące (najlepeij w osobnych miskach.
  • 5. Rozgrzej dobrze olej roślinny np. arachidowy lub słonecznikowy, otrząsaj z nadmiaru mąki i smaż małymi porcjami na złoty kolor (najlpier warzywa i szałwię, a następnie owoce morza i rybki).
  • 6. Wyciągaj z oleju na ręcznik papierowy, aby dobrze ociekłyz tłuszczu, posól i od razu podawaj z kawałkiem cytryny, żeby każdy sobie mógł skropić sokiem według uznania. Buon appetito!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować