Kto miał okazję spróbować smażonych na głębokim kalamarów oraz innych owocoów morza i rybek wie co to za rarytas. W towarzystwie smażonych warzyw smakują wyśmienicie.
45 min
Składniki:
klamry (najlepiej świeże)
malutkie rybki jak np.sardynki (mogą być morskie, ale również słodkowodne)
młode cukinie
marchewka
mąka
liście szałwi
olej do głębokiego smażenia
sól
cytryna
Smażone owoce morza, ryby i warzywa (fritto misto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyczyść dokładnie kalamary, pokrój nożyczkami w krążki.
2.Owoce morza i rybki oczyść (z krewetek ściągnij pancerzyki).
3.Marchewkę i cukinię pokrój julien (na bardzo drobne słupki).
4.Wszystkie ryby, owoce morza, warzywa i liscie szałwi obtocz w mące (najlepeij w osobnych miskach.
5.Rozgrzej dobrze olej roślinny np. arachidowy lub słonecznikowy, otrząsaj z nadmiaru mąki i smaż małymi porcjami na złoty kolor (najlpier warzywa i szałwię, a następnie owoce morza i rybki).
6.Wyciągaj z oleju na ręcznik papierowy, aby dobrze ociekłyz tłuszczu, posól i od razu podawaj z kawałkiem cytryny, żeby każdy sobie mógł skropić sokiem według uznania. Buon appetito!!
Komentarze