Smażone okonie - krakersowo - curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Okonie prosto z jeziora, jeszcze cieplutkie. :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg okoni ( prosto z jeziora)
    50 g krakersów
    1/2 cytryny
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki soli
    5 dag mąki pszennej
    50 ml oleju do smażenia

Smażone okonie - krakersowo - curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okonie sprawić, opłukać, obciąć głowy, ogon, odfiletować, osolić.
  • 2. Okonie posypać curry, skropić sokiem z cytryny, zostawić na godzinę w lodówce.
  • Moje okonie z jeziora w panierce z krakersów 3. Ryby obtoczyć w mące pszennej, wymieszanej z zmielonymi krakersami, lub lekko można krakersy rozgnieść w papierowej torebce, wedle uznania. Następnie smażyć na rumiano na oleju z obu stron, razem około 15 minut.

Porady

Zapach smażonych ryb osłabimy jeżeli w czasie smażenia poukładamy wokół nich talarki surowego ziemniaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy