Smażone okonie

  • wyświetlono: 3928 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Są zawsze chrupiące i smaczne.

smakmonika
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- okonie: 1 kilogram
- mąka pszenna: 20 dekagramów
- Czerwona papryka: 30 gramów
- curry: 4 gramy
- sól: 30 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Smażone okonie

  • 1. Okonie najpierw należy wypatroszyć,
    odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Oskrobać ostrym nożem, do tego celu nadaje się także tarka. Rybę posolić
    i odstawić na godzinę do lodówki.
  • 2. Okonie gotowe do smażenia obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z czerwoną papryką i curyy.
    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, jedną porcje na patelni około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latoobiadokoniejezioro

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie smażone

Dodane przez: caroline1983

Śledzie smażone

Coś dla miłosników ryb

ziemniaki z boczkiem

Dodane przez: dusiowa

Smażone ziemniaki z boczkiem

Jednym z ulubionych moich obiadów...

Smażone sowy.

Dodane przez: kamilab

Smażone sowy

Taką nazwę tych grzybów znam od...

Dodane przez: pecia

smażone kulki

smażone kluski śląskie,wyśmienite...

Smażone ziemniaki z jajkiem

Dodane przez: kamilab

Smażone ziemniaki z jajkiem

Prosty, smaczny obiad np.na piątek.

Smażone kapelusze

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Smażone kapelusze

Smażona kania to ciekawy zamiennik...