smażone motyle i kwiatki

4.47 (161 ocen)

  • 30 min

ciasteczka z zapomnianych foremek, smażone w głębokim oleju

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 1 szkl. mąki
    - ¾ szkl. wody
    - olej do smażenia
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażone motyle i kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mąkę i wodę dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być troszeczkę bardziej gęste niż na naleśniki.
  • foremki na kwiatki i motyle 2. Foremki dobrze rozgrzewamy w tłuszczu, jeśli będą za zimne to ciasto nie zejdzie nam z foremki do oleju.
  • smażone motyle i kwiatki 3. Foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu. Ciasto powinno ładnie napęcznieć i oderwać się od foremki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować