smażone kulki

0 (0 ocen)

  • 60 min

smażone kluski śląskie,wyśmienite do drugiego dania

  • 60 min

Składniki:

  • 4ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    sól,pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

Smażone kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,doprawiamy,dodajemy mąkę,tyle ile zabiorą nam ziemniaki tzn.żeby ciasto nie kleiło się do ręki.Z ciasta formujemy małe kuleczki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju(tak jak frytki)na złoty kolor.

Porady

ważne!! olej musi być gorący,jak na frytki,ale po włożeniu zmniejszamy temperaturę żeby kulki nie pękały.Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (nawet są lepsze).Smakują równie dobrze solo z keczupem,zwłaszcza dzieci je uwielbiają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy