smażone kulki

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

smażone kluski śląskie,wyśmienite do drugiego dania

  • 60min

Składniki

4ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

smażone kulki

  • 1. ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,doprawiamy,dodajemy mąkę,tyle ile zabiorą nam ziemniaki tzn.żeby ciasto nie kleiło się do ręki.Z ciasta formujemy małe kuleczki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju(tak jak frytki)na złoty kolor.

Porady

ważne!! olej musi być gorący,jak na frytki,ale po włożeniu zmniejszamy temperaturę żeby kulki nie pękały.Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (nawet są lepsze).Smakują równie dobrze solo z keczupem,zwłaszcza dzieci je uwielbiają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Ryżowe kulki

Dodane przez: czarrna

Ryżowe kulki

Aromatyczny ryż w chrupiącej panierce...

smażone kalmary

Dodane przez: joanna1974

smażone kalmary

jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską...

Kalmary

Dodane przez: PolskaGotuje

Smażone kalmary

Za oknem jesień, a ja wspominam...

Kulki rybne

Dodane przez: ewoola

Kulki rybne

Dorsz to moja ulubiona ryba. Nie...

Smażone matiasy

Dodane przez: JustKuchcik

Smażone matiasy

Filety wyszły bardzo aromatyczne.

Smażone śledzie

Dodane przez: AnetaJ

Smażone śledzie

Pyszna, chrupiąca wersja śledzia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE