Smażone krewetki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, odciąć im zdrewniałe końcówki, obrać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Ząbki czosnku obrać z łusek, pokroić w plasterki.
2.Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć pół minuty. Następnie dodać pokrojone szparagi, chilli, pieprz, smażyć 2 minuty, mieszając.
3.Dodać krewetki, sól, wino i sok z cytryny, smażyć, aż krewetki się zaróżowią - ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się twarde.
4.Posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i od razu podawać wraz z sosem, który powstał w trakcie smażenia oraz świeżą bagietką lub grzankami.
Komentarze