Smażone kartacze

  • wyświetlono: 2799 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miały być gotowane, a wyszły smażone :)

pati197799

Składniki

2,5 kg surowych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
0,5 kg łopatki
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda
dodatkowo olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Smażone kartacze

  • 1. Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko, i krochmal który powstał po odciśnięciu ziemniaków.
    Mięso doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano.
    Podawać z podsmażoną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcipyzykartacze

Komentarze

Podobne przepisy

kartacze litewskie

Dodane przez: agarybak76

Kartacze litewskie

Nie jest to danie szybkie i łatwe...

kartacze

Dodane przez: majka190382

KARTACZE

Jedno z tradycyjnych dań podlasia,ulubiona...

Kartacze

Dodane przez: Paulina1507

Kartacze

Smaczny i pożywny obiad

Kartacze

Dodane przez: matra79

Kartacze

Tu gdzie mieszkam nazywamy to danie...

Kartacze

Dodane przez: koma61

Kartacze

Farsz robię zawsze z pozostałości...

kartacze

Dodane przez: porcelanowa

kartacze

Sam smak Suwalszczyzny. "Nie mylta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE