SMAŻONE KALAMARY (FRITTURA DI CALAMARI)

4.49 (196 ocen)

  • 45 min

Kto miał okazję spróbować smażonych na głębokim tłuszczu kalamarów wie co to za rarytas. Są sprzedawane w każdej nadmorkiej Włoskiej miejscowości. Wraz z innymi owocami morza i rybami goszczą na Wigilinych stołach w prawie każdym Włoskim domu.

  • 45 min

Składniki:

  • świeże kalamary
    mąka
    olej do głębokiego smażenia
    sól
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone kalamary (frittura di calamari) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyczyść dokładnie kalamary, pokrój nożyczkami w krążki i obtocz w mące.
  • 2. Rozgrzej dobrze olej roślinny np. arachidowy lub słonecznikowy, otrząśnij kalamary z nadmiaru mąki i smaż małymi porcjami na złoty kolor.
  • 3. Wyciągnij z oleju na ręcznik papierowy, aby dobrze ociekły z tłuszczu, posól i od razu podawaj z kawałkiem cytryny, żeby każdy sobie mógł skropić sokiem według uznania. Buon appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować